Ogórki kiszone

  • on 8 kwietnia 2021

Ogórki kiszone

Składniki

Ogórki – małe – 4,5 – 5 kg

ZALEWA:

Woda – 5 litrów

Sól – 150 g

Przyprawy – 250 g : koper, chrzan, liście laurowe, liście czarnej porzeczki, liście winogron lub wiśni, gorczyca, ziele angielsk

Ogórki kiszone

Przygotowanie

Zagotowujemy wodę z solą, dodajemy przyprawy (łącznie ma być 250 g – czego damy w jakiej ilości zależy od nas 🙂 ) i chwilkę gotujemy. Zalewę studzimy.
W słoikach układamy umyte ogórki – zostawiając od góry trochę miejsca na zalewę i przyprawy. Z przepisu wychodzi 10 słoików 0,9l. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą, dzieląc w miarę równomiernie przyprawy z zalewy. Zakręcamy i wstawiamy do spiżarni. Nie pasteryzujemy!

Polecane przepisy: ogórki kiszone ewy wachowicz

Polecane przepisy: ogórki kiszone przepis babci

Polecane przepisy: ogorki kiszone

Polecane przepisy: ogórki kiszone siostry anieli

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..