Ogórki konserwowe

  • on 8 kwietnia 2021

Ogórki konserwowe

Składniki

Ogórki – malutkie – według uznania

ZALEWA:

Ocet – 10% – 4 łyżki

Sól – 1 płaska łyżka

Cukier – 1,5 łyżeczki

Koperek – trochę

Gorczyca – 1,2 łyżeczki

Liść laurowy – 1 szt.

Ziele angielskie – 2 szt.

DODATKOWO DO KAŻDEGO SŁOIKA:

Marchew – lekko podgotowana – kilka plasterków

Cebula – 2 talarki

Ogórki konserwowe

Przygotowanie

Ogórki myjemy, na dno słoika 0,9 l wkładamy trochę kopru, na niego układamy ogórki. Na ogórki układamy kilka plasterków podgotowanej marchewki, talarki cebulę i resztę przypraw. Zalewamy zwykłą wodą z kranu. Słoiki pasteryzujemy 6 minut od momentu zagotowania. Wyjmujemy z wody, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną (ja je zostawiam tak na noc).

Polecane przepisy: zalewa octowa do ogórków konserwowych

Polecane przepisy: ogórki konserwowe siostry anastazji

Polecane przepisy: ogórki konserwowe

Polecane przepisy: ewy wachowicz na ogorki konserwowe

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..