Orzechowe markizy z rukolą

  • on 8 kwietnia 2021

Orzechowe markizy z rukolą

Składniki

mąka pszenna 240 g

twaróg półtłusty 30 g

listki rukoli 35 g

cukier puder 45 g

masło lub margaryna 120 g

szczypta cukru waniliowego

kilkanaście połówek orzechów włoskich

powidła śliwkowe ok.5 łyżek

cukier puder do posypania

Orzechowe markizy z rukolą

Przygotowanie

Wychodzi kilkanaście markiz.
Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem.
Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.
Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie.
Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm.
Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki .

Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego.
Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić.
Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..