Papryka konserwowa

  • on 8 kwietnia 2021

Papryka konserwowa

Składniki

Czerwona papryka – 3 kg

Liść laurowy – 26 szt.

Czosnek – 26 ząbków

Gorczyca – kilka łyżeczek

Pieprz ziarnisty – kilka łyżeczek

Ziele angielskie – 39 szt.

Olej – 26 łyżek

ZALEWA:

Ocet – 10% – 2 szkl.

Cukier – 2 szkl.

Woda – 8 szkl.

Sól – 3 łyżki

Papryka konserwowa

Przygotowanie

Paprykę kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę (lekko osoloną) i partiami wrzucamy paprykę na gotującą się wodę na ok. 1 minutę. Następnie wyciągamy ją i wrzucamy do zimnej wody. Zahartowaną paprykę układamy w słoiczkach (ja dałam ją do słoików o pojemności 0,5l – wyszło 13 słoiczków). Do każdego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe i wlewamy 2 łyżki oleju.

Gotujemy zalewę – z octu, cukru, wody i soli. Gorącą zalewą zalewamy paprykę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut – w dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 1/3 garnka), wkładamy słoiki (na dno wkładam ściereczkę z gąbki) i pasteryzujemy 20 minut.

Polecane przepisy: papryka konserwowa przepisy

Polecane przepisy: ewa wachowicz papryka konserwowa

Polecane przepisy: papryka konserwowa przepis bez pasteryzowania

Polecane przepisy: dlaczego olej do papryki konserwowej

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..