Papryka konserwowa
Składniki
Czerwona papryka – 3 kg
Liść laurowy – 26 szt.
Czosnek – 26 ząbków
Gorczyca – kilka łyżeczek
Pieprz ziarnisty – kilka łyżeczek
Ziele angielskie – 39 szt.
Olej – 26 łyżek
ZALEWA:
Ocet – 10% – 2 szkl.
Cukier – 2 szkl.
Woda – 8 szkl.
Sól – 3 łyżki
Papryka konserwowa
Przygotowanie
Paprykę kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę (lekko osoloną) i partiami wrzucamy paprykę na gotującą się wodę na ok. 1 minutę. Następnie wyciągamy ją i wrzucamy do zimnej wody. Zahartowaną paprykę układamy w słoiczkach (ja dałam ją do słoików o pojemności 0,5l – wyszło 13 słoiczków). Do każdego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, 3 szt. ziela angielskiego, 2 listki laurowe i wlewamy 2 łyżki oleju.
Gotujemy zalewę – z octu, cukru, wody i soli. Gorącą zalewą zalewamy paprykę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 20 minut – w dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 1/3 garnka), wkładamy słoiki (na dno wkładam ściereczkę z gąbki) i pasteryzujemy 20 minut.
Polecane przepisy: papryka konserwowa przepisy
Polecane przepisy: ewa wachowicz papryka konserwowa
Polecane przepisy: papryka konserwowa przepis bez pasteryzowania
Polecane przepisy: dlaczego olej do papryki konserwowej