Papryka we własnym soku

  • on 8 kwietnia 2021

Papryka we własnym soku

Składniki

papryka czerwona 4 kg

sól – 1 łyżka stołowa

cukier – 150 gr

olej – 3/4 szklanki

ocet z kwasku cytrynowego – 1 szklanka

Papryka we własnym soku

Przygotowanie

Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić wzdłuż na paski szerokością ok. 2 cm. Umieścić w dużym garnku do gotowania.
Wszystkie składniki oprócz papryki połączyć razem i zalać tym paprykę. Zamknąć garnek pokrywką, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min.
Rozłożyć w słoiczki, zamknąć pokrywką, przewrócić do góry dnem i zostawić na dobę przykryte kołdrą.

Ocet z kwasku cytrynowego zamienia w przepisach zwykły ocet spirytusowy. Aby go przygotować, trzeba w 100 ml zimnej wody rozpuścić 5 gr (1 łyżeczka herbatnia) kwasku cytrynowego. Lub na większą ilość: na 1 litr wody – 50 gr kwasku cytrynowego.

Polecane przepisy: pomidory we własnym sosie

Polecane przepisy: krewetki n a kolacje we dwoje

Polecane przepisy: posiłki we włoszech

Polecane przepisy: papryka w soku pomidorowym na zimę

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..