Parówki w cieście ziemniaczanym

  • on 8 kwietnia 2021

Parówki w cieście ziemniaczanym

Składniki

1,25 kg ziemniaków

1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki bazylii

olej do głębokiego smażenia

4 parówki

8 plastrów sera topionego

Sos pomidorowy

Parówki w cieście ziemniaczanym

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemyj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie studzimy. Ostudzone ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
.Każdą parówkę owijamy dwoma plastrami sera topionego tostowego i kroimy na 2 centymetrowe kawałki.
Nabieramy po łyżce masy ziemniaczanej i formujemy w rękach niewielkie placuszki. Na środku układmy kawałki parówki z serem, zlepiamy brzegi i formujemy niewielkie kulki.
Wrzucamy kuleczki na rozgrzany głęboki olej i smażymy około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z sosem pomidorowym lub surówką albo z tym i z tym :).
SMACZNEGO!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..