Pasta jajeczno-serowa z gorgonzoli i mascarpone do chleba

  • on 8 kwietnia 2021

Pasta jajeczno-serowa z gorgonzoli i mascarpone do chleba

Składniki

ok.1 szklanka serka mascarpone

1/2 szklanki sera pleśniowego z przerostem pleśni, startego na tarce

4 jajka ugotowane na twardo, drobno posiekane

1 łyżka masła

1 łyżka śmietany (może ciut więcej, zobaczycie sami, jaka konsystencja będzie Wam odpowiadała)

1 łyżka musztardy

1 łyżka posiekanych kaparów

sól i pieprz do smaku

kilka kropel soku z cytryny

Pasta jajeczno-serowa z gorgonzoli i mascarpone do chleba

Przygotowanie

Starty ser pleśniowy ucieramy z masłem, następnie z jajkami, serkiem mascarpone, musztardą i śmietaną. Na koniec dodajemy posiekane kapary i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Pastą smarujemy podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, dekorujemy świeżymi ziołami i ewentualnie sezonowymi owocami.
Można skropić po wierzchu dobrą oliwą.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..