Paszteciki z mięsem

  • on 8 kwietnia 2021

Paszteciki z mięsem

Składniki

Na ciasto :

drożdże 5 dag

mleko 2 % pół szkl.

cukier 2 łyżki

mąka pszenna 40 dag + do podsypywania

sól 1 łyżeczka

woda pół szkl.

majonez 3 łyżki

masło 1 łyżka

Nadzienie :

wędliny

kawałek gotowanego mięsa np.wołowina

cebula 1 duża

Olej rzepakowy

papryka pieczona

kurkuma , pieprz, papryka słodka

białko jaja kurzego 1

Do posmarowania:

żółtko jaja kurzego 1

mleko 2 %

Paszteciki z mięsem

Przygotowanie

Ciasto- robimy rozczyn z drożdży, mleka, cukru.Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól,trochę wody, majonez i wyrabiamy ciasto .Na koniec wyrabiania dodajemy masło.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Nadzienie – na oleju podsmażamy cebulę , dodajemy wędliny, mięso ,paprykę pieczoną /pokrojoną w kostkę/,dodajemy przyprawy: kurkuma, pieprz,papryka słodka, trochę soli do smaku, i białko,

Z ciasta wycinamy kwadraty , jak kto lubi małe czy większe , i nadziewamy farszem.Na koniec smarujemy rozbełtanym / żółtko + mleko / żóltkiem. Pieczemy 200*C, około 15-20 min.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..