Paszteciki z mięsem
Składniki
Na ciasto :
drożdże 5 dag
mleko 2 % pół szkl.
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 40 dag + do podsypywania
sól 1 łyżeczka
woda pół szkl.
majonez 3 łyżki
masło 1 łyżka
Nadzienie :
wędliny
kawałek gotowanego mięsa np.wołowina
cebula 1 duża
Olej rzepakowy
papryka pieczona
kurkuma , pieprz, papryka słodka
białko jaja kurzego 1
Do posmarowania:
żółtko jaja kurzego 1
mleko 2 %
Paszteciki z mięsem
Przygotowanie
Ciasto- robimy rozczyn z drożdży, mleka, cukru.Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól,trochę wody, majonez i wyrabiamy ciasto .Na koniec wyrabiania dodajemy masło.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Nadzienie – na oleju podsmażamy cebulę , dodajemy wędliny, mięso ,paprykę pieczoną /pokrojoną w kostkę/,dodajemy przyprawy: kurkuma, pieprz,papryka słodka, trochę soli do smaku, i białko,
Z ciasta wycinamy kwadraty , jak kto lubi małe czy większe , i nadziewamy farszem.Na koniec smarujemy rozbełtanym / żółtko + mleko / żóltkiem. Pieczemy 200*C, około 15-20 min.