Pasztet wieprzowo – drobiowy w słoiczkach.

  • on 8 kwietnia 2021

Pasztet wieprzowo – drobiowy w słoiczkach.

Składniki

mięso wieprzowe (łopatka) – 1 kg.

serce wieprzowe – 30 dag

podgardle wieprzowe – 50 dag.

ścinki ze schabu – 30 dag.

skórki wieprzowe – 50 dag.

wątróbki z kaczki – 50 dag.

białka z 6 jajek – ubić i dodać podczas końcowego mieszania

cebula 1 szt.

3 łyżki duże suszonej włoszczyzny

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

dobra garść majeranku przetartego

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

liść laurowy 6-7 szt.

ziele angielskie 10-12 ziaren

Pasztet wieprzowo – drobiowy w słoiczkach.

Przygotowanie

Mięsa, skórki, suszoną włoszczyznę, cebulę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs.

Wątróbki parzymy 15 – 20 minut w gorącym wywarze.

Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy.

Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm.

Dodajemy ubitą pianę z białek i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy.

Tak przygotowanym pasztetem napełniamy wyparzone słoiczki.

Zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Gotowy pasztet po 14 dniach przechowywania w lodówce. Pasztet lekko i ładnie rozsmarowuje się na kromce chleba. Jest naprawdę smaczny i godny polecenia 🙂

Polecane przepisy: pasztet drobiowy

Polecane przepisy: jak pasteryzować pasztet w sloikach

Polecane przepisy: pasztet drobiowy w sloiku magdy gessler

Polecane przepisy: pasztet pieczony w prodiżu

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..