Pasztet z wędzoną makrelą
Składniki
2 wędzone makrele
1 woreczek kaszy jaglanej
duża cebula
3 jajka ugotowane na twardo
2 jajka
1/2 szkl. mleka
4 łyżki bułki tartej
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej pietruszki
Pasztet z wędzoną makrelą
Przygotowanie
Makrelę obieramy ze skóry i ości. Kaszę gotujemy wg. przepisu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Do makreli dodajemy przyprawy, pokrojone jajka na twardo, surowe jajka i bułkę tartą wymieszaną z 1/2 szkl. mleka, ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulę. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem. Zapiekamy ok. 1h w piekarniku w 180 stopniach.