Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

  • on 8 kwietnia 2021

Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

Składniki

Buraki czerwone 4 szt.

Natka pietruszki lub świeża kolendra

Świeżo mielony pieprz

Sól do smaku

Sos musztardowo-miodowy:

Miód naturalny 1 łyżeczka

Musztarda 1 łyżka

Oliwa z oliwek 4 łyżki

Sok z limonki lub cytryny 1 szt.

Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

Przygotowanie

Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 – 80 minut. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków. Najlepiej, aby buraki były podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
Po upieczeniu buraki wystudzić i obrać, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry.

Sos starannie rozmieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Zazwyczaj sos robię w małym słoiczku, zakręcam i potrząsam nim, aż wszystko się połączy. Po wymieszaniu sos spróbować, jeśli wolimy bardziej słodkie dodać odrobinę więcej miodu, jeśli zaś bardziej ostre dodać więcej musztardy. Nie przesadzić tylko z miodem, gdyż pieczone buraki są słodkie i zbyt słodki sos nie będzie dobry.

Sosem polać pokrojone buraki tuż przed podaniem i oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Tak przygotowane buraki są pyszną przekąską same w sobie, ale dobrze również smakują podane np. z grillowanym kurczakiem lub innym mięsem.

Polecane przepisy: Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..