Pieczony łosoś pod ciastem francuskim
Składniki
Łosoś około 1,2 kg lub filet ze skórą u mnie jurajski
przyprawa: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, lub ulubiona
sól i pieprz
Szpinak 40 dag
Oliwa z oliwek , Czosnek 4 ząbki
Gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Śmietana 18% 1 łycha
Ciasto francuskie
Pieczony łosoś pod ciastem francuskim
Przygotowanie
Wyfiletowałam rybę, to był łosoś jurajski, jest mniej intensywny w smaku od pacyficznego i chudszy.
Pęsetą wyjęłam pozostałe ości z części środkowej.
Filety posypałam przyprawą i dodatkowo solą i pieprzem. Odstawiłam do lodówki.
Na oliwie lekko podsmażyłam posiekany czosnek. Gdy zaczął pachnieć dodałam z grubsza pokrojony szpinak i na dno dodałam odrobiną wody. Szpinak pod przykryciem się uparuje.
Po wyłączeniu ognia szpinak doprawiłam solą, gałką i pieprzem. Dodałam łychę śmietany. Schłodzony ułożyłam warstwą na filetach.
Na filetach ułożyłam płaty ciasta, wzorki zrobiłam łyżką i dekoracja po upieczeniu była prawie niewidoczna. Ciasto powinno być nacięte.
Piekłam według czasu podanego na opakowaniu ciasta. Filet niewielkiego łososia jest stosunkowo cienki i na pewno się upiecze.
Smakowało wybornie!
Smacznego 🙂