Pieczony łosoś pod ciastem francuskim

  • on 8 kwietnia 2021

Pieczony łosoś pod ciastem francuskim

Składniki

Łosoś około 1,2 kg lub filet ze skórą u mnie jurajski

przyprawa: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, lub ulubiona

sól i pieprz

Szpinak 40 dag

Oliwa z oliwek , Czosnek 4 ząbki

Gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Śmietana 18% 1 łycha

Ciasto francuskie

Pieczony łosoś pod ciastem francuskim

Przygotowanie

Wyfiletowałam rybę, to był łosoś jurajski, jest mniej intensywny w smaku od pacyficznego i chudszy.
Pęsetą wyjęłam pozostałe ości z części środkowej.

Filety posypałam przyprawą i dodatkowo solą i pieprzem. Odstawiłam do lodówki.

Na oliwie lekko podsmażyłam posiekany czosnek. Gdy zaczął pachnieć dodałam z grubsza pokrojony szpinak i na dno dodałam odrobiną wody. Szpinak pod przykryciem się uparuje.
Po wyłączeniu ognia szpinak doprawiłam solą, gałką i pieprzem. Dodałam łychę śmietany. Schłodzony ułożyłam warstwą na filetach.

Na filetach ułożyłam płaty ciasta, wzorki zrobiłam łyżką i dekoracja po upieczeniu była prawie niewidoczna. Ciasto powinno być nacięte.
Piekłam według czasu podanego na opakowaniu ciasta. Filet niewielkiego łososia jest stosunkowo cienki i na pewno się upiecze.

Smakowało wybornie!

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..