Pikantna pasta paprykowa

  • on 8 kwietnia 2021

Pikantna pasta paprykowa

Składniki

Czerwona papryka – 3 kg

Papryczka chili – 120 g

Olej – 1/4 litra

Cukier – 250 g

Sól – do smaku – ok. 2,5 łyżki

Przecier pomidorowy – 600 g

Czosnek – 2 główki

Czosnek – 2 główki

Ziele angielskie – 10 szt.

Ocet – 10 % – 1 szkl.

Pikantna pasta paprykowa

Przygotowanie

Paprykę myjemy, wydrążamy pestki i kroimy na kawałki. Dodajemy olej, cukier i gotujemy pod przykryciem 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 minut. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie a resztę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków (wyszło mi 20 małych słoiczków po musztardzie – 185 g), zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.

Polecane przepisy: pasta paprykowa na zimę

Polecane przepisy: pasta paprykowa

Polecane przepisy: pasta paprykowa do czego

Polecane przepisy: gruzińska pasta paprykowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..