Pikantne leczo z chorizo i chipotle

  • on 8 kwietnia 2021

Pikantne leczo z chorizo i chipotle

Składniki

Cukinia – 1 średnia

Cebula – 1szt

Pomidory – 400g

Papryka – 200g

Ostra papryczka (np pepperoni) – 50g

Kiełbasa – 100g

Chorizo – 80g

Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

Przyprawy:

Papryka słodka i wędzona mielona

Chilli chipotle mielone

Sos sojowy – 1 łyżka

Olej do smażenia – 1 łyżka

Pikantne leczo z chorizo i chipotle

Przygotowanie

Kiełbasę kroimy w plastry, a chorizo w cienkie plasterki. Smażymy na tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Dodajemy cebulę pokrojoną w wiórka i jeszcze chwilę przesmażamy.
Teraz dodajemy warzywa. Paprykę kroimy w paski, pomidory (obrane) w kostkę i cukinię w kostkę. Cukinię najlepiej dodać ze skórą – pozostanie jędrna. Jeśli cukinia jest młoda można kroić całą, bez wykrawania środka. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy.
Całość dusimy, aż cukinie lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z bułką lub ryżem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..