Pikantne pieczone kartofelki

  • on 8 kwietnia 2021

Pikantne pieczone kartofelki

Składniki

około 1,5kg ziemniaków podobnej wielkości – wtedy równo się obgotują i upieką

Do marynaty:

około 100ml oleju lub roztopionego masełka

1,5 łyżki czerwonej papryki

0,5 łyżki pieprzu cayenne

2 czubate łyżeczki tymianku

sól, pieprz

1/4 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka granulowanego czosnku

Pikantne pieczone kartofelki

Przygotowanie

Ziemniaczki obieramy (chyba, że mamy młode, to wtedy tylko myjemy), kroimy w ćwiartki i obgotowujemy w osolonej wodzie dosłownie 5 minut od zagotowania. Po tym czasie odlewamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Kiedy kartofelki stygną, przygotowujemy pikantną zaprawę. Do kubka wlewamy olej, dodajemy 1 łyżkę słodkiej czerwonej papryki, pieprz cayenne i 1 łyżeczkę tymianku. Dorzucamy sól i pieprz (na oko), imbir i czosnek. Wszystko starannie mieszamy.

Ziemniory przekładamy do sporej miski, zalewamy gotową ”zaprawą” i mieszamy tak, by wszystkie pokryły się przyprawą. Mieszamy ręką – dlatego dobrze je trochę ostudzić, aby się nie poparzyć. Łyżką możemy je uszkodzić i będą… niefajne.

Ziemniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja mam taką wielką, czarną, która była w komplecie razem z piekarnikiem i na niej wszystko lubi się przypalać. Dlatego pod papier podkładam folię aluminiową matową stroną do góry i wtedy jest już ok 🙂
Ułożone ziemniaczki posypujemy resztą słodkiej papryki i tymiankiem.
Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Ja, ponieważ nie mam termoobiegu, na ostatnie kilka minut włączam opiekacz i wtedy fajnie się rumienią – polecam taki sposób, jeśli nie macie termoobiegu 🙂
Podajemy na gorąco do obiadu, np. do jakiegoś pieczystego. Fajnie smakują z żeberkami w miodzie albo pieczonym kurczakiem. Z czym chcecie, na zimno też są niezłe 🙂
Smacznego!!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..