Placki po węgiersku z cukinii

  • on 8 kwietnia 2021

Placki po węgiersku z cukinii

Składniki

Składniki na farsz:

½ kg łopatki wieprzowej

1 papryka żółta

1 papryka czerwona

3 ogórki konserwowe

½ puszki kukurydzy konserwowej

200 g przecieru pomidorowego

Szczypta chili

Sól

Olej do smażenia

20 dag sera żółtego

Składniki na placki:

1 duża cukinia

Cebula

2 łyżki mąki

2 małe marchewki

Jajko

Sól

Placki po węgiersku z cukinii

Przygotowanie

1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju, kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki konserwowe.
2. Następnie dodajemy kukurydze bez zalewy i przecier pomidorowy, doprawiamy chili i chwilę gotujemy, sos jest gęsty, więc nie potrzeba go zagęszczać.

3. Cukinie oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy i wyciskamy sok, najlepiej na sitku ugniatać łyżką.
4. Warzywa przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz obrane i starte na tarce o dużych oczach marchewki. Dokładnie mieszamy i nakładają łyżką smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron.

5. Placku po usmażeniu układamy w naczyniu, na każdy placek nakładamy farsz i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem,
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

7. Placuszki gotowe.
8. Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..