Placki z cukinii z fetą

  • on 8 kwietnia 2021

Placki z cukinii z fetą

Składniki

cukinia 1 średnia sztuka

ser feta 100 g

mąka 3-4 kopiaste łyżki

jajko 1 szt

natka pietruszki 1 pęczek

cebula 1 szt (bardzo mała)

czosnek 1 ząbek

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Placki z cukinii z fetą

Przygotowanie

Cukinię myjemy (nie obieramy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok.

Fetę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, fetę, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, i jajko.
Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ostrożnie z solą).

Na koniec do powstałej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Robimy to stopniowo, dodając po jednej łyżce mąki, tak aby uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane.

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładamy porcję cukinii i smażymy do zrumienienia z obu stron.

Po usmażeniu, przekładamy placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Palce lizać.
Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..