Placki z cukinii z fetą
Składniki
cukinia 1 średnia sztuka
ser feta 100 g
mąka 3-4 kopiaste łyżki
jajko 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 1 szt (bardzo mała)
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Placki z cukinii z fetą
Przygotowanie
Cukinię myjemy (nie obieramy), ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie solimy i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok.
Fetę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, fetę, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, i jajko.
Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (ostrożnie z solą).
Na koniec do powstałej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Robimy to stopniowo, dodając po jednej łyżce mąki, tak aby uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładamy porcję cukinii i smażymy do zrumienienia z obu stron.
Po usmażeniu, przekładamy placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Palce lizać.
Smacznego.