Pory duszone w bulionie drobiowym i tymianku

  • on 8 kwietnia 2021

Pory duszone w bulionie drobiowym i tymianku

Składniki

por (4-5)

cytryna (2)

bulion drobiowy

sól

pieprz czarny

tymianek

oliwa z oliwek

Pory duszone w bulionie drobiowym i tymianku

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nagrzej go do ok. 176 °C.
W międzyczasie przygotuj pory – umyj je i dokładnie wytrzyj, odkrój wystające “włochate” końcówki w taki sposób aby nie naruszyć reszty korzenia.
Odkrój także najciemniej zieloną część pora z drugiej strony. (Im więcej białej części ma por tym lepszy jest do przyrządzenia go w ten sposób)

Tak przygotowane pory przekrój wzdłuż na pół i ułóż je wewnętrzną (przeciętą) stroną do wierzchu w naczyniu żaroodpornym.

Do naczynia wlej bulion drobiowy i oliwę z oliwek tak aby pory były w nich zanurzone w 3/4.
Pamiętaj także, że bulionu drobiowego należy dodać połowę więcej niż oliwy z oliwek!

Dodaj sól i pieprz – ilość zależy od ilości porów, bulionu i od osobistego smaku.

Na wierzchu ułóż gałązki świeżego tymianku (nie musi on być bardzo rozdrobniony, gdyż później i tak nie będziemy go jeść, ma on tylko dodać smak do potrawy)
Cytryny pokrój w cienkie plastry i także ułóż na wierzchu całej potrawy.

Całość przykryj szczelnie folią do pieczenia i zapiekaj ok. 45 minut.
Po tym czasie zdejmij folię, plastry cytryny, większą część gałązek tymianku i zapiekaj przez kolejne 45/50 minut w temp. ok. 240 °C.
(chodzi o to aby pory zbrązowiały i skarmelizowały się, a większość wody wyparowała.)
Całość podawaj z ulubionym pieczywem, ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..