Proste ciasto z truskawkami

  • on 8 kwietnia 2021

Proste ciasto z truskawkami

Składniki

ciasto biszkoptowe

mąka pszenna Typ 500 250 g

cukier 200 g

Proszek do pieczenia 5 g

jajka 5 szt.

krem budyniowy

mleko 3,2% 500 ml

cukier 100 g

masło 150 g

Budyń waniliowy 120 g

żółtka 2 szt.

mus truskawkowy

truskawki 500 g

galaretka truskawkowa 120 g

Proste ciasto z truskawkami

Przygotowanie

Ciasto biszkoptowe: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzę.
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotowuje z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie waniliowe oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodaję wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszam do momentu ponownego zagotowania. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje stopniowo zimny budyń. Miksuję.
Mus truskawkowy: Truskawki myję. Usuwam szypułki. Miksuję. Mus podgrzewam. Dodaje galaretki truskawkowe. Mieszam. Studzę.
Na zimnym cieście układam krem budyniowy. Chłodzę pół godziny. Na kremie układam mus. Chłodzę całą noc.

Zapraszam na mojego bloga !

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..