Quesadillas z kurczakiem i warzywami

  • on 8 kwietnia 2021

Quesadillas z kurczakiem i warzywami

Składniki

Tortillas 16 cm – 6 sztuk

Filety z kurczaka – 2 mniejsze

Papryka żółta

Papryka zielona

Sałata lodowa – pół główki

Twarda mozzarella w kostce, lub tarta mozzarella – około 100 – 150g

Limonka – sok z połowy

Cebula czerwona marynowana*

Różowy sos*

Sos Teriyaki – 1 łyżka

Czosnek – 2 ząbki

Oliwa

Sól do smaku

* DO MARYNOWANIA CEBULI:

– 2 łyżki octu ryżowego

– 2 łyżki wody

– Sól i cukier trzcinowy odrobina do smaku

* DO RÓŻOWEGO SOSU:

– 2 łyżki keczupu

– 2 łyżki majonezu

– Sok z limonki, odrobina

Quesadillas z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

Czerwoną cebulę pokrój w drobne pióra, przełóż do miseczki, dodaj ocet, wodę, cukier i sól do smaku. Całość zamieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, lub wykonaj dzień wcześniej.

Paprykę żółtą i zieloną, pokrój na paseczki, przesmaż około 10 minut na patelni z odrobiną oliwy.

Filety z kurczaka umyj oczyść z błonek i pokrój w kostkę, przełóż do miski, przypraw sosem Teriyaki i solą. Wciśnij dwa ząbki czosnku przez praskę. Wymieszaj i usmaż na rumiano na tej samej patelni na której smażyła się papryka.

Sałatę lodową pokrój w paski.

Z majonezu, keczupu i soku z limonki zrób różowy sos, dobrze mieszając ze sobą składniki.

Ser / jeśli nie posiadasz już startego / zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Rozłóż mini tortille na blacie i nakładaj nadzienie w poniższej kolejności na połowę placka: Ser na serze sałata lodowa, kurczak, pod grillowane papryki, marynowana cebula i ponownie ser. Drugą połową zakryj i dociśnij.

Tak przygotowane quesadillas, podpiecz na patelni, grilluj lub zapiecz chwilę w piekarniku aby ser się rozpuścił i scalił wnętrze.
Podawaj w towarzystwie różowego sosu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..