Racuchy z jabłkami

  • on 8 kwietnia 2021

Racuchy z jabłkami

Składniki

Drożdże 30 g.

Mąka pszenna 200 g.

Mąka żytnia 70 g.

Mleko 270 ml.

Jajko 1 szt.

Jabłka 2 szt.

Masło 1 łyżeczka

Sól szczypta

Cukier 2 łyżeczki

Olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

Cukier trzcinowy

Ulubiony dżem, powidła

Racuchy z jabłkami

Przygotowanie

Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Przykryć ręcznikiem papierowym i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
Mąki przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli, miękkie masło, jajko, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera z końcówką do ciast drożdżowych. Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki nałożyć niewielkie porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu, przez ok. 2-3 min. obracając co jakiś czas. Usmażone racuszki przełożyć na ręcznik papierowy.

Podawać z czym dusza zapragnie.

Smacznego !

🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..