Rolada z białek z kremem budyniowym i galaretką

  • on 8 kwietnia 2021

Rolada z białek z kremem budyniowym i galaretką

Składniki

Biszkopt:

0,5szkl. białek

1 mały cukier waniliowy

0,5szkl. zwykłego cukru

1,5szkl. mąki pszennej tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5szkl. oleju

1/4szkl. ciepłego mleka

szczypta soli

Krem budyniowy:

700ml mleka

2 budynie waniliowe bez cukru po 40g

1 łyżka mąki pszennej tortowej

5 łyżek cukru

ok. 150g masła

Dodatkowo:

1 galaretka (u mnie pomarańczowa)

kilka truskawek

kilka kostek gorzkiej czekolady

1 łyżka mleka

Rolada z białek z kremem budyniowym i galaretką

Przygotowanie

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywałam partiami cukier zwykły i cukier waniliowy i ubijałam pianę, aż zrobiła się lśniąca. Mąkę tortową przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Następnie do piany dodawałam na przemian porcjami mąkę, olej i mleko. Gdy ciasto było jednolite przełożyłam je na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem od pieczenia. Ciasto rozprowadziłam równomiernie po całej blaszce i wstawiłam do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni, ale powinno wystarczyć ok. 15 minut bo mój wyszedł troszkę za suchy. Po upieczeniu biszkopt przełożyłam na wilgotną ściereczkę papierem do góry i delikatnie go odkleiłam. Biszkopt zwinęłam w ścierkę wzdłuż dłuższego boku i odstawiłam do wystygnięcia. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 250ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylałam do prostokątnego pojemnika i wstawiłam do lodówki do stężenia. 500ml mleka zagotowałam w garnku. W pozostałym mleku rozmieszałam proszki budyniowe, cukier i łyżkę mąki pszennej tortowej. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem, a następnie zmiksowałam je z wystudzonym budyniem. Biszkopt odwinęłam ze ściereczki i posmarowałam go równomiernie kremem budyniowym, pozostawiając ok. 3 łyżki kremu do dekoracji. Stężałą galaretkę pokroiłam na podłużne paski. Paski galaretki ułożyłam na kremie, wzdłuż dłuższego brzegu, przy krańcu ciasta. Ciasto zwinęłam w rulon/roladę. Czekoladę gorzką rozpuściłam w gorącym mleku. Przełożyłam ją do rękawa cukierniczego, odcięłam rożek i zrobiłam paski na wierzchu rolady. Ciasto wstawiłam do lodówki do stężenia czekolady i kremu. Pozostałym kremem udekorowałam wierzch ciasta i ułożyłam połówki truskawek. Ciasto należy podawać schłodzone, najlepiej chłodzić je całą noc.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..