Rosół z orientalną nutą

  • on 8 kwietnia 2021

Rosół z orientalną nutą

Składniki

400g podudzi z kurczaka

tacka włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, seler, por, cebula)

2 ząbki czosnku

kilka plasterków imbiru

Liść laurowy

2 goździki

Rosół z orientalną nutą

Przygotowanie

Podudzia wrzucam do wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty. Później wylewamy wodę i nalewamy nowej.

Warzywa myjemy i obieramy.

Wszystkie składniki dodajemy do wywaru. I na niedużym ogniu gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.

Kolejny etap to dobór orientalnego makaronu. Świetnie nadaje się do tego ten oto makaron, dostępny m.in. w Carrefour. Oczywiście, nie stoi nic na przeszkodzie, żeby wykorzystać dowolny inny.

Pożyczam sobie trochę bulionu z rosołu i gotuję w nim makaron wg wytycznych na opakowaniu.

Teraz kwestia podania, ważna jest kolejność:
Mięso z nóg oddzielamy na mniejsze kawałki, kości i skór nie wyrzucamy, lecz wrzucamy z powrotem do reszty bulionu i gotujemy dalej.
Mięso kładziemy na talerzu, dodajemy kawałki ugotowanych warzyw, następnie makaron i zalewamy rosołem. Przyprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..