Rosół z orientalną nutą
Składniki
400g podudzi z kurczaka
tacka włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, seler, por, cebula)
2 ząbki czosnku
kilka plasterków imbiru
Liść laurowy
2 goździki
Rosół z orientalną nutą
Przygotowanie
Podudzia wrzucam do wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2-3 minuty. Później wylewamy wodę i nalewamy nowej.
Warzywa myjemy i obieramy.
Wszystkie składniki dodajemy do wywaru. I na niedużym ogniu gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
Kolejny etap to dobór orientalnego makaronu. Świetnie nadaje się do tego ten oto makaron, dostępny m.in. w Carrefour. Oczywiście, nie stoi nic na przeszkodzie, żeby wykorzystać dowolny inny.
Pożyczam sobie trochę bulionu z rosołu i gotuję w nim makaron wg wytycznych na opakowaniu.
Teraz kwestia podania, ważna jest kolejność:
Mięso z nóg oddzielamy na mniejsze kawałki, kości i skór nie wyrzucamy, lecz wrzucamy z powrotem do reszty bulionu i gotujemy dalej.
Mięso kładziemy na talerzu, dodajemy kawałki ugotowanych warzyw, następnie makaron i zalewamy rosołem. Przyprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Smacznego!