Sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami

  • on 8 kwietnia 2021

Sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami

Składniki

2 szklanki ugotowanej fasoli jaś (można użyć fasoli białe z puszki – potrzeba 2 puszek)

słoiczek oliwek czarnych (ok 150 ml)

1 puszka tuńczyka w zalewie własnej

1/2 cebuli – najlepiej czerwonej ale ja nie miała akurat i użyłam białej

pół pęczka natki pietruszki

4 łyżki oliwy,

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku

Sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami

Przygotowanie

Fasolę przełożyć do miski.
Oliwki posiekać, przełożyć do fasoli.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić trochę cytryną i pomieszać.
Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z fasolą.
Wymieszać składniki sosu, zalać sałatkę i zmieszać.
Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, żeby się przegryzła.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..