Sałatka z kurczakiem i awokado

  • on 8 kwietnia 2021

Sałatka z kurczakiem i awokado

Składniki

Polędwiczki z kurczaka – 400 g

Rukola – 4 garście

Pomidory – 3 sztuki

Orzechy włoskie – 8 sztuk

Marynata:

Olej rzepakowy – 4 łyżki

Ocet balsamiczny – 1 łyżka

Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Słodka papryka mielona – 1 łyżeczka

Sól – 1/2 łyżeczki

Cukier – 1/2 łyżeczki

Dressing:

Oliwa z oliwek – 5 łyżek

Ocet balsamiczny – 3 łyżki

Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

Sałatka z kurczakiem i awokado

Przygotowanie

Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon i umieścić w marynacie, najlepiej na całą noc. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C, polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut, a po upieczeniu przestudzić.

Awokado przekroić wzdłuż na pół, dookoła pestki, a następnie przekręcić dwie połówki i rozdzielić je. Metalową łyżką delikatnie oddzielić miąższ od skórki, wbijając łyżkę tuż pod skórką i powoli poruszając nią w dół i na boki. Po wyjęciu owocu pokroić go na plasterki.

Na każdym talerzu ułożyć garść rukoli, kilką cząstek pokrojonego pomidora, orzechy podzielone na ćwiartki, pokrojonego kurczaka i awokado. Z octu, oliwy i ziół przygotować dressing i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..