Salceson
Składniki
golonka wieprzowa 1 szt. (ok. 1,3 kg)
skrzydełka z kurczaka ok. 0,5 kg
udka z kurczaka ok. 0,5 kg
Żelatyna 1,5-2 łyżeczki
Ziele angielskie 5 ziaren
Pieprz 5 ziaren + 1,5 łyżeczki
Liść laurowy 2 szt.
Czosnek 1,5 łyżeczki
Sól 1 łyżeczka + 1 łyżeczka
Majeranek 1 łyżeczka
osłonka
Salceson
Przygotowanie
Mięso umyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą na tyle, żeby przykryć mniejsze mięso. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować przez 1,5 godziny na średnim ogniu. Na początku gotowania zebrać powstające szumy. Wyjąć mięso i dać mu wystygnąć na tyle, aby móc je obrać.
Mięso obrać, odrzucić niejadalne części, pokroić na małe kawałki. Dodać żelatynę, sproszkowany pieprz, sól, czosnek (u mnie sproszkowany) i majeranek. Dodać też ok. 1,5 szkl. wody, w której się gotowało mięso. Wymieszać.
Osłonki, jeśli macie takie w rolce, podzielić na ok. 30 cm kawałki i namoczyć przez 15 minut. Napełniać mięsem i zawiązywać.
Gotowe salcesony zaparzyć w wodzie o temp. ok. 70 stopni – można też do tego celu wykorzystać wodę, w której gotowało się mięso – przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć salcesony i położyć na nich deskę, którą obciążymy np. ciężkim garnkiem z wodą. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Salceson najlepiej kroić dopiero po zostawieniu go na całą noc w lodówce.
Polecane przepisy: salceson marynarski
Polecane przepisy: salceson domowy z golonki
Polecane przepisy: salceson wątróbkowy domow
Polecane przepisy: salceson okrasy