Salceson

  • on 8 kwietnia 2021

Salceson

Składniki

golonka wieprzowa 1 szt. (ok. 1,3 kg)

skrzydełka z kurczaka ok. 0,5 kg

udka z kurczaka ok. 0,5 kg

Żelatyna 1,5-2 łyżeczki

Ziele angielskie 5 ziaren

Pieprz 5 ziaren + 1,5 łyżeczki

Liść laurowy 2 szt.

Czosnek 1,5 łyżeczki

Sól 1 łyżeczka + 1 łyżeczka

Majeranek 1 łyżeczka

osłonka

Salceson

Przygotowanie

Mięso umyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą na tyle, żeby przykryć mniejsze mięso. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować przez 1,5 godziny na średnim ogniu. Na początku gotowania zebrać powstające szumy. Wyjąć mięso i dać mu wystygnąć na tyle, aby móc je obrać.

Mięso obrać, odrzucić niejadalne części, pokroić na małe kawałki. Dodać żelatynę, sproszkowany pieprz, sól, czosnek (u mnie sproszkowany) i majeranek. Dodać też ok. 1,5 szkl. wody, w której się gotowało mięso. Wymieszać.

Osłonki, jeśli macie takie w rolce, podzielić na ok. 30 cm kawałki i namoczyć przez 15 minut. Napełniać mięsem i zawiązywać.

Gotowe salcesony zaparzyć w wodzie o temp. ok. 70 stopni – można też do tego celu wykorzystać wodę, w której gotowało się mięso – przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć salcesony i położyć na nich deskę, którą obciążymy np. ciężkim garnkiem z wodą. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Salceson najlepiej kroić dopiero po zostawieniu go na całą noc w lodówce.

Polecane przepisy: salceson marynarski

Polecane przepisy: salceson domowy z golonki

Polecane przepisy: salceson wątróbkowy domow

Polecane przepisy: salceson okrasy

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..