Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

  • on 8 kwietnia 2021

Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki

500 g filetów sandacza

100 g masła

500 ml śmietany 18 %

400 g pieczarek ( lub borowików )

500 g ziemniaków

sól

pieprz

olej

Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie

Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem w talarki.
Rozgrzałem na patelni olej. Zrumieniłem na nim filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..