Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany.

  • on 8 kwietnia 2021

Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany.

Składniki

1,7 kg schabu bez kości, błon i narostów

woda 1 l

peklosól 65 gram

cukier 15 gram

liść laurowy 8 szt.

ziele angielskie 18 ziaren

czosnek pół główki (nie obierany)

Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany.

Przygotowanie

Peklowanie na mokro:

ilość dni peklowania 4.

Dodatki do solanki:

woda 1 l
peklosól 65 gram
cukier 15 gram
liść laurowy 8 szt.
ziele angielskie 18 ziaren
czosnek pół główki (nie obierany)

Wykonanie solanki:

W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.

Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.

Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.

Osuszone schaby mocujemy do pokrywy garnka i umieszczamy nad pojemnikiem wstawionym na dnie garnka.

Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni C. i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni C.ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.

Wyjmujemy nasze wędzonki z gara w którym wędziliśmy, płuczemy pod gorącą wodą i obsuszamy ręczniczkami papierowymi. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.

Smacznego 🙂

Polecane przepisy: ile gotować schab bez kości

Polecane przepisy: schab wędzony surowy

Polecane przepisy: soczysty schab wędzony

Polecane przepisy: schab wędzony parzony

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..