Schab z jabłkami

  • on 8 kwietnia 2021

Schab z jabłkami

Składniki

Schab – 7 plastrów

Marynata do mięsa – 1 szt.

Jabłka – 2 szt.

Cebula – 1 szt.

Ser mozzarella – 20g

Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Cynamon – 1/2 łyżeczki

Przyprawa chilli – 1/3 łyżeczki

Wino wytrawne – 1/2 szklanki

Bulion – 1/2 szklanki

Czosnek – 1 ząbek

Sól, pieprz czarny mielony

Olej do smażenia

Schab z jabłkami

Przygotowanie

Schab umyć, lekko rozbić.Marynatę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamarynować schab, najlepiej na noc. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w ósemki.

W brytfannie rozgrzać olej obsmażyć schab z obu stron. Wyjąć.

Na olej wrzucić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem dodać zioła prowansalskie, smażyć 1 minutę , włożyć schab, smażyć dalej . Jabłka oprószyć cynamonem i dodać do smażącego się schabu. Podlać winem , dusić 5 minut, podlać bulionem i całość dusić 30 minut. Doprawić chilli, dodać utarty ser i całość dusić na bardzo małym ogniu 2 minuty.

Podawać z podpieczonymi ziemniakami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..