Śledzie po Fińsku w sosie z curry

  • on 8 kwietnia 2021

Śledzie po Fińsku w sosie z curry

Składniki

500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych

2 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego

1 puszka 400 g groszku konserwowego

1 cebula

2 łyżeczki musztardy ostrej

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Śledzie po Fińsku w sosie z curry

Przygotowanie

Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi.
Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem.
Śledzie po fińsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Polecane przepisy: Śledzie po Fińsku w sosie z curry

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..