Smalec z fasoli z kaszą gryczaną

  • on 8 kwietnia 2021

Smalec z fasoli z kaszą gryczaną

Składniki

2 szklanki świeżo mrożonej fasoli “Jaś”, (suchej szklanka)

2 małe jabłka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 woreczek kaszy gryczanej (użyłam tylko połowy ugotowanego woreczka)

sól

pieprz

majeranek

papryka ostra

oliwa do smażenia

Smalec z fasoli z kaszą gryczaną

Przygotowanie

Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Woreczek z kaszą gryczaną również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do szklącej się cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 15 sekund podsmażamy i dodajemy obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka.Całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż odparuje woda, doprawiając solą, pieprzem, majerankiem.

Na tej samej patelni co smażyliśmy jabłka z cebulą prażymy kaszę gryczaną, czyli rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i prażymy na niej kaszę gryczaną (ja uprażyłam 1/2 woreczka kaszy gryczanej), mieszając co jakiś czas, żeby się nam kasza nie przypaliła. Kaszę podczas prażenia doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Do ugotowanej fasoli dodajemy podsmażone jabłka z cebulą i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy.

Do masy fasolowej dodajemy uprażoną kaszę gryczaną. Całość mieszamy, w razie konieczności doprawiamy do smaku.

Gotowy smalec z fasoli z kaszą gryczaną przekładamy do miseczki i chłodzimy. Chociaż mnie osobiście na ciepło również smakuje.

Smalec z fasoli podajemy najlepiej na domowym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego. Smacznego !!!

Polecane przepisy: najlepszy smalec z fasoli

Polecane przepisy: Smalec z fasoli z kaszą gryczaną

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..