Smalec z fasoli z kaszą gryczaną
Składniki
2 szklanki świeżo mrożonej fasoli “Jaś”, (suchej szklanka)
2 małe jabłka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 woreczek kaszy gryczanej (użyłam tylko połowy ugotowanego woreczka)
sól
pieprz
majeranek
papryka ostra
oliwa do smażenia
Smalec z fasoli z kaszą gryczaną
Przygotowanie
Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Woreczek z kaszą gryczaną również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do szklącej się cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 15 sekund podsmażamy i dodajemy obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka.Całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż odparuje woda, doprawiając solą, pieprzem, majerankiem.
Na tej samej patelni co smażyliśmy jabłka z cebulą prażymy kaszę gryczaną, czyli rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i prażymy na niej kaszę gryczaną (ja uprażyłam 1/2 woreczka kaszy gryczanej), mieszając co jakiś czas, żeby się nam kasza nie przypaliła. Kaszę podczas prażenia doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Do ugotowanej fasoli dodajemy podsmażone jabłka z cebulą i całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy.
Do masy fasolowej dodajemy uprażoną kaszę gryczaną. Całość mieszamy, w razie konieczności doprawiamy do smaku.
Gotowy smalec z fasoli z kaszą gryczaną przekładamy do miseczki i chłodzimy. Chociaż mnie osobiście na ciepło również smakuje.
Smalec z fasoli podajemy najlepiej na domowym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego. Smacznego !!!
Polecane przepisy: najlepszy smalec z fasoli
Polecane przepisy: Smalec z fasoli z kaszą gryczaną