Smażone pieczarki z jarmużem i jajkiem
Składniki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
300-400 g pieczarek
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
200 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg)
1 łyzka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól
2 jajka
parmezan do posypania
Smażone pieczarki z jarmużem i jajkiem
Przygotowanie
Cebule i czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć.
Pokroić pieczarki, wrzucić na patelnię i smażyć ok 15 minut, aż stracą wodą i się zarumienią, doprawić sosem sojowym, pieprzem i solą jak trzeba. Zdjęć z patelni. Rozłożyć na dwa talerze.
Na tę samą patelnię dodać oliwę, wrzucić drugi ząbek czosnku posiekany i jarmuż.
Smażyć aż jarmuż zmięknie, doprawić solą i sokiem z cytryny, przełożyć na talerze.
Usmażyć jajka. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem