Sos pieczarkowy z warzywami.

  • on 8 kwietnia 2021

Sos pieczarkowy z warzywami.

Składniki

pieczarki 1,5 kg

marchew 2 szt

natka pietruszki 1 pęczek

Koperek

pomidory krojone 300 g

suszona włoszczyzna

Sól morska

Pieprz ziołowy

bazylia suszona

papryka suszona

Pieprz czarny

ziele angielskie mielone

liść laurowy mielony

Lubczyk

domowa kostka rosołowa 1 łyżka

Sos pieczarkowy z warzywami.

Przygotowanie

Pieczarki kroimy w kostkę.

Marchew kroimy w kostkę.

Natkę pietruszki i koper drobno kroimy.

Do garnka z 0,5 litra wody wkładamy pokrojone pieczarki i marchew, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i marchew będą miękkie, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut żeby wyparowało troszkę wody która powstała podczas duszenia pieczarek i warzyw. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to kończymy gotowanie i gorący sos wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka słoików i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Polecane przepisy: czy sos pieczarkowy z cebula mozna wekowac

Polecane przepisy: Sos pieczarkowy z warzywami.

Polecane przepisy: sos pieczarkowy do kopytek

Polecane przepisy: sos pieczarkowy z pieczarek ze sloika

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..