Steki z kalafiora z tzatziki i rzodkwi

  • on 8 kwietnia 2021

Steki z kalafiora z tzatziki i rzodkwi

Składniki

Kalafior

Rzodkiewki – 6 sztuk

Ogórek gruntowy

Rzodkiew biała – kawałek około 5 cm

Czosnek 1 ząbek

Jogurt naturalny gęsty

Dymka

Pietruszka karbowana – kilka listków

Sól do smaku

Kurkuma do smaku

Masło – 2-3 łyżki

Oliwa z oliwek – około 1 łyżka

Płatki chili – w zależności od preferencji / u mnie odrobina /

Cebula czerwona marynowana*

* DO MARYNOWANIA CEBULI

– 2 łyżki wody

– Sól odrobina

– 2 łyżki octu ryżowego

– Cukier odrobina

Steki z kalafiora z tzatziki i rzodkwi

Przygotowanie

Czerwoną cebulę pokrój w drobne pióra, przełóż do miseczki, dodaj ocet, wodę, cukier i sól do smaku. Całość zamieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę, lub przygotuj wieczorem.

Kalafiora przekrój na pół i wykrój dwa 2cm plastry kalafiora. Jeśli robisz więcej porcji z 1 kalafiora wyjdzie ich 4. Resztę kalafiora użyj do innego przepisu.

Tak przygotowane plastry dopraw kurkumą, płatkami chili oraz solą z dwóch stron, odstaw by kalafior trochę przeszedł smakiem.

Rzodkiew, obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miseczki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posól do smaku i zalej gęstym jogurtem. Wymieszaj.

Ogórka gruntowego oraz rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski dodaj marynowaną cebulę, posól do smaku i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z 2-3 łyżkami masła, na rozgrzany tłuszcz połóż plastry kalafiora i smaż na rumiano z obu stron około 3 minuty na stronę.

Steki serwuj z sałatką z rzodkiewki w towarzystwie tzatziki, posypane pokrojoną dymką oraz pietruszką karbowaną.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..