syrop z mniszka lekarskiego
Składniki
500 kwiatów mniszka
2 cytryny
1 kg cukru
1 litr wody
syrop z mniszka lekarskiego
Przygotowanie
Syrop przygotowujemy ze świeżych kwiatów majowych. W przepisie było napisane, żeby kwiatki rozłożyć na papierze w celu pozbycia się ewentualnych robaczków, ja kwiatki umyłam, żeby mieć pewność, że będą bez lokatorów 🙂 Około 500 kwiatów zalewamy litrem wody, dodajemy pokrojone na ćwiartki cytryny (ze skórką) i gotujemy przez godzinę. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy dobrze przyciskając. Następnie dodajemy cukier i gotujemy na lekkim ogniu przez 1 godzinę, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na noc. Następnego dnia ponownie gotujemy przez godzinę. Syrop przelewamy do słoików. (w przepisie nie było mowy o pasteryzowaniu jednak ja profilaktycznie pasteryzowałam przez 15 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Polecane przepisy: syrop z mniszka lekarskiego
Polecane przepisy: syrop z mniszka
Polecane przepisy: przetwory z mniszka lekarskiego
Polecane przepisy: mniszek lekarski