Szarlotka kresowa

  • on 8 kwietnia 2021

Szarlotka kresowa

Składniki

Margaryna 18 dag

Cukier puder 18 dag

Jajka 4 szt.

Mąka pszenna 40 dag

Cukier waniliowy 1 torebka

Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Cynamon 1 łyżka

Cukier do posypki

Jabłka 1 kg

Papier do pieczenia

Szarlotka kresowa

Przygotowanie

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości., następnie wbijać po jednym żółtku(3 szt.) a na koniec wbić jedno całe jajko. Na stolnicy wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z przygotowaną masą i delikatnie zarobić ciasto rękami. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić w chłodne miejsce do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta i ułożyć pokrojone w cieniutkie plasterki wcześniej obrane jabłka i posypać według uznania cukrem zwykłym i cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..