Szybki bigos
Składniki
1 główka młodej kapusty * Około 0.5 kg / 70 dkg wędliny lub kiełbasy
* Kostka rosołowa warzywna * 1 marchewka * 1 pietruszka
* Plaster selera * 10 pomidorków koktajlowych
* Kilka gałązek świeżej pietruszki * 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu
,4 liście laurowe * Sól, pieprz mielony
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 mała cebula
* Mały pęczek kopru
Szybki bigos
Przygotowanie
Do dużego garnka wlewamy około 1.5 l wody
Kapustę siekamy i wkładamy do garnka porcjami , po miedzy które dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, obraną pokrojoną w kawałki marchew tak samo pietruszkę korzeń oraz seler. Natkę pietruszki natomiast myjemy siekamy i dodajemy do kapusty . Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty .Pomidorki koktajlowe po umyciu kroimy na pół i dodajemy do kapusty.Kostkę rosołową rozpuszczam w szklance wrzącej wody i dolewam do kapusty. Wszystko mieszam wysoką drewnianą łyżką.
Rozmrożoną wędlinę oraz kiełbasę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Mieszamy tak aby wędlina znalazła się pomiędzy kapustą .
Całość dusimy do miękkości . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem mielonym jeśli trzeba oraz koncentratem pomidorowym rozrobionym wrzącą wodą. Dosypujemy około łyżki świeżego siekanego kopru .
Doskonale smakuje z ziemniakami jak i chlebem