Szybki bigos

  • on 8 kwietnia 2021

Szybki bigos

Składniki

1 główka młodej kapusty * Około 0.5 kg / 70 dkg wędliny lub kiełbasy

* Kostka rosołowa warzywna * 1 marchewka * 1 pietruszka

* Plaster selera * 10 pomidorków koktajlowych

* Kilka gałązek świeżej pietruszki * 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu

,4 liście laurowe * Sól, pieprz mielony

* 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 mała cebula

* Mały pęczek kopru

Szybki bigos

Przygotowanie

Do dużego garnka wlewamy około 1.5 l wody
Kapustę siekamy i wkładamy do garnka porcjami , po miedzy które dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, obraną pokrojoną w kawałki marchew tak samo pietruszkę korzeń oraz seler. Natkę pietruszki natomiast myjemy siekamy i dodajemy do kapusty . Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty .Pomidorki koktajlowe po umyciu kroimy na pół i dodajemy do kapusty.Kostkę rosołową rozpuszczam w szklance wrzącej wody i dolewam do kapusty. Wszystko mieszam wysoką drewnianą łyżką.
Rozmrożoną wędlinę oraz kiełbasę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Mieszamy tak aby wędlina znalazła się pomiędzy kapustą .
Całość dusimy do miękkości . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem mielonym jeśli trzeba oraz koncentratem pomidorowym rozrobionym wrzącą wodą. Dosypujemy około łyżki świeżego siekanego kopru .
Doskonale smakuje z ziemniakami jak i chlebem

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..