Szynka drobiowa z szynkowara

  • on 8 kwietnia 2021

Szynka drobiowa z szynkowara

Składniki

filet z kurczaka 1,40 kg

przyprawa do kurczaka – 1 łyżka

czosnek granulowany -1 łyżka

soli peklowej – 3 łyżeczki

żelatyny – 3 łyżeczki

woda -100 ml

Szynka drobiowa z szynkowara

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na grubsze kawałki.
Następnie każdy kawałek mięsa rozbić, tłuczkiem do mięsa.

Przełożyć mięso do miski, w szklance wymieszać żelatynę z wodą i pozostałymi składnikami, wlać do mięsa i dobrze wyrobić rękoma, aż masa mięsna będzie klejąca.

Woreczek wkładam do szynkowaru, do woreczka nakładam masę mięsną i lekko ugniatam, aby nie było powietrza.

Zawijam worek i zamykam szynkowar, odstawiam na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmuję z lodówki i wstawiam go do garnka z wodą i na ogniu, parzę przez 1,5 godziny, woda nie może się zagotować.
Wyjąć szynkowar, ostudzić go w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na całą noc.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..