Szynka w sosie z papryką
Składniki
1 kg. szynki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka
750 ml. wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
Dodatkowo:
olej do smażenia mięsa
masło do smażenia warzyw
1 mały ogórek kiszony
mąka do zagęszczenia sosu
Szynka w sosie z papryką
Przygotowanie
Szynkę umyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmazyć mięso z obu stron.
Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy. Wymieszać i zalać mięso.
Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie.
Po około godzinie na osobnej patelni podsmażyć na maśle, pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek.
Kiedy warzywa się podsmażą, dodać je do mięsa.
Przykryć i dusić jeszcze 45 minut.
Na 5 minut przed końcem duszenia, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka kiszonego.
Jeśli trzeba, doprawić sos do smaku.
Sos można dodatkowo zagęścić mąką.
W niewielkiej ilości zimnej wody, rozmieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej
i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do sosu, mieszając, żeby nie powstały grudki.