Szynka w sosie z papryką

  • on 8 kwietnia 2021

Szynka w sosie z papryką

Składniki

1 kg. szynki wieprzowej

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka

750 ml. wody

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/3 łyżeczki papryki ostrej

1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka suszonych pomidorów

1 łyżeczka majeranku

2 liście laurowe

4-5 kulek ziela angielskiego

Dodatkowo:

olej do smażenia mięsa

masło do smażenia warzyw

1 mały ogórek kiszony

mąka do zagęszczenia sosu

Szynka w sosie z papryką

Przygotowanie

Szynkę umyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmazyć mięso z obu stron.
Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy. Wymieszać i zalać mięso.
Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie.
Po około godzinie na osobnej patelni podsmażyć na maśle, pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek.
Kiedy warzywa się podsmażą, dodać je do mięsa.

Przykryć i dusić jeszcze 45 minut.
Na 5 minut przed końcem duszenia, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka kiszonego.
Jeśli trzeba, doprawić sos do smaku.
Sos można dodatkowo zagęścić mąką.
W niewielkiej ilości zimnej wody, rozmieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej
i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do sosu, mieszając, żeby nie powstały grudki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..