Tajska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

  • on 8 kwietnia 2021

Tajska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki

1 łyżka oleju do smażenia

1 cebula, posiekana

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana

1 łyżka startego korzenia imbiru

garść liści kolendry, posiekanych

750 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę

1 litr bulionu

1 puszka mleka kokosowego (zostawić 1 jedną łyżkę do dekoracji)

Tajska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

W dużym garnku, o grubym dnie, rozgrzewamy olej i smażymy przez jedną minutę cebulę i czosnek.

Dodajmy imbir, trawę cytrynową i kolendrę, smażymy kolejną minutę. Dodajemy dynię i dusimy na małym ogniu przez 4-5 minut, intensywnie mieszając, aby nie przypalić przypraw.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy lub miksujemy.

Ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut i zdejmujemy z ognia. Podajemy z kleksem mleka kokosowego, chili i kolendrą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..