tiramisu

  • on 8 kwietnia 2021

tiramisu

Składniki

serek mascarpone – 500 g

mleko skondensowane słodzone – 250 g

biszkopty podłużne – 200-250 g

espresso – 200 ml

likier amaretto – 100 ml

brązowy cukier – 1łyżka

kakao do posypania deseru

tiramisu

Przygotowanie

Przygotować espresso lub bardzo mocną kawę, dodać brązowy cukier, wystudzić. Dolać likier amaretto.

Do serka mascarpone stopniowo dodawać mleko skondensowane. Można użyć miksera lub po prostu wymieszać łyżką.

Kawę przelać do płaskiego naczynia. Biszkopty maczać pojedynczo w kawie, a następnie układać ściśle w prostokątnym naczyniu (ja użyłam naczynia o wymiarach 18 x 22 cm).
Połową namoczonych biszkoptów wyłożyć dno naczynia, na nich rozsmarować połowę kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę kremu.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem deser posypać kakao.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..