Tort porzeczkowy z bezą

  • on 8 kwietnia 2021

Tort porzeczkowy z bezą

Składniki

Biszkopt:

Mąka pszenna – 90g

Mąka ziemniaczana – 40g

Jajko – 4 szt

Cukier – 80g

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Beza:

Białko jaja – 3szt

Cukier – 150g

Ocet – 1 łyżka

Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Masa porzeczkowa:

Porzeczki czerwone – 500g

Cukier – 1 łyżka

Śmietanka 30% – 400g

Cukier puder 1 łyżka

Żelatyna – 4 łyżki

Do nasączenia biszkoptu:

Rum – 3 łyżki

Woda – 3 łyżki

Tort porzeczkowy z bezą

Przygotowanie

Porcja na tortownicę 22cm
BISZKOPT:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajmy przesiane mąki i proszek. Po wymieszaniu dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach lub łyżką.
Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Po wystudzeniu kroimy na pół.
BEZA:
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem. Zaczynamy od najniższych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Dodajemy porcjami cukier (następna porcja kiedy poprzednia będzie już rozmieszana). Z ostatnia porcją cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg 22cm (można odrysować od tortownicy). Wykładamy bezę w narysowanym okręgu.
Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach.
Zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

MASA:
Porzeczki chwilę gotujemy na małym ogniu – powinny tylko puścić sok.
Żelatynę mieszamy z połową szklanki gorącej wody aż do rozpuszczenia. Dodajemy do porzeczek i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę (musi być zimna!) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki – powinna tylko lekko stężeć.
SKŁADANIE CIASTA:
Dolną połowę biszkoptu nasączamy woda z rumem, nakładamy połowę masy porzeczkowej. Na to górny biszkopt, znów nasączamy i dajemy resztę masy porzeczkowej. Na górę wykładamy bezę.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..