Tosty francuskie z pieczarkami

  • on 8 kwietnia 2021

Tosty francuskie z pieczarkami

Składniki

weka lub jasny chleb – 6 kromek (ewentualnie 3 bułki, np. kajzerki)

pieczarki – 20 dag

cebula – 1 mała sztuka

jaja – 2 sztuki

mleko – 1/3 szklanki

ser żółty – 6 plastrów

oregano – 1/2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

Tosty francuskie z pieczarkami

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym lub oleju. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki lub słupki pieczarki. Dusimy ok. 10 minut, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i oregano.

Kromki weki lub chleba moczymy w jajkach rozbełtanych z mlekiem.
Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy olej, kładziemy namoczone kromki weki. Po zrumienieniu przewracamy kromki, układamy na zrumienionej stronie pieczarki, ser żółty, lekko posypujemy oregano i smażymy pod przykryciem do roztopienia sera.

Tosty proponuję podawać polane keczupem i posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..