Truskawkowy kopiec kreta

  • on 8 kwietnia 2021

Truskawkowy kopiec kreta

Składniki

ciasto czekoladowe

mąka pszenna Typ 500 350 g

cukier 200 g

Olej rzepakowy 100 ml

kakao 30 g

Proszek do pieczenia 10 g

jajka 6 szt.

krem śmietanowy

śmietana 30 % 500 ml

serek mascarpone 250 g

Cukier puder 200 g

płatki czekoladowe 100 g

śmietanfix 15 g

dodatkowo

truskawki 500 g

cukier 100 g

woda 50 ml

Truskawkowy kopiec kreta

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaje mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piekę około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmeitanfix. Miksuję. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaję płatki czekoladowe. Mieszam. Chłodzę w lodówce przez 15 minut.
Dodatkowo: Truskawki myję, usuwam szypułki. Kroję na połówki. W rondelku rozpuszczam cukier i wodę. Dodaje truskawki. Lekko obgotowuję. Studzę.
Z wystudzonego ciasta wycinam wierzch. Ze środka zostawiam jakieś 1,5 cm wolnego miejsca. Środek wydrążam. W środku ciasta układam wystudzone truskawki. Potem układam krem śmietanowy. Wierzch dekoruję pokruszonymi kawałkami ciasta. Całość chłodzę 12 godzin w lodówce.

Zapraszam na mojego bloga !

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..