Twaróg z ziołami
Składniki
twaróg półtłusty 250 g
świeży koperek 1 łyżka
świeża natka pietruszki 1 łyżka
świeży szczypiorek 1 łyżka
świeża bazylia 1/2 łyżeczki
1-2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz cytrynowy
jogurt naturalny 1-2 łyżki
Do jadalnego przybrania 1 pomidor, roszponka, rukola
ew. szczypta ostrej papryk
Twaróg z ziołami
Przygotowanie
Twaróg dobrze rozgnieć widelcem lub łyżką.
Cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na 20 minut, następnie dokładnie odciśnij.
Połącz z twarogiem, dodaj posiekany szczypior, zioła i przeciśnięty czosnek.
Dopraw solą, pieprzem, ew. papryką, dodaj jogurt, wymieszaj.
Metalowe ringi wykładamy folią przezroczystą, na bokach pionowo ustawiamy listki roszponki. Ringi wypełniamy twarożkiem.
Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Pomidora cienko obieramy, skórkę zwijamy w różyczkę.
Twaróg podajemy na roszponce, rukoli , z plasterkami obranego pomidora.
Wierzch ozdabiamy pomidorową różyczką.