Wielowarzywna sałatka.

  • on 8 kwietnia 2021

Wielowarzywna sałatka.

Składniki

średnie ziemniaki 6 szt.(sałatkowe)

marchew 2 szt.

seler 1 szt.

por część zielona

kurze jajka 6 szt.

kiszone ogórki korniszony 7-8 szt.

puszka groszku zielonego (200 g)

puszka kukurydzy (200 g)

oliwa z oliwek 4 łyżki

majonez swojski 3-4 łyżki

1 łyżka stołowa musztardy

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku

rukola do dekoracji

żurawina do dekoracji

ogórek do dekoracji

seler naciowy do dekoracji

Wielowarzywna sałatka.

Przygotowanie

Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony i kukurydzę wysypujemy na sitko w celu osączenia.

Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Dodajemy oliwę,musztardę i majonez. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Tak zrobioną sałatkę dekorujemy rukolą, żurawiną, ogórkiem i selerem naciowym, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby przeszła smakami. Po czasie chłodzenia możemy konsumować.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..