Wino z ryżu 15l.

  • on 8 kwietnia 2021

Wino z ryżu 15l.

Składniki

1.5 kg ryżu

4.5 kg cukru

11 l wody

3 cytryny

20 dag rodzynek

2 gałki muszkatołowe (40 g)

12 ziaren ziela angielskiego

szczypta: cynamonu, tymianku i mięty

drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)

Wino z ryżu 15l.

Przygotowanie

nieugotowany ryż (luźny lub z torebek) należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą
(1) tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora
(2). Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek
(3), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki
(4). Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze
(5), wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach przedstawionych w przepisie.

Roztwór cukrowy przygotowujemy poprzez zagotowanie wody i stopniowym dodawaniu cukru, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy roztwór osiągnie temperaturę pokojową, można go wlać do gąsiora.
Kiedy wszystko znajdzie się w gąsiorze, wlewamy na koniec uprzednio przygotowane drożdże, a następnie wszystko porządnie mieszamy.
Gąsior ostatecznie odstawiamy na ok. 1.5 miesiąca po którym to okresie niecierpliwego oczekiwania na efekty naszych wysiłków, następuje zlanie wina.
Podczas pierwszego zlewania można śmiało posmakować naszego napoju. Resztę (o ile coś zostanie ;-)) przelewamy do mniejszego gąsiora i odstawiamy na kilka miesięcy, aż wino przejdzie fazę cichej fermentacji.
Po tym czasie możemy zlać wino do butelek.

Polecane przepisy: wino z ryżu przepis na 5l

Polecane przepisy: wino z ryżu

Polecane przepisy: wino z ryzu

Polecane przepisy: wino z ryżu przepis

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..