Wino z winogron 20 l.

  • on 8 kwietnia 2021

Wino z winogron 20 l.

Składniki

10 kg winogron

4,6 kg cukru

7 l wody

drożdże winiarskie

Wino z winogron 20 l.

Przygotowanie

Dojrzałe winogrona obrać z ogonków, NIE MYĆ! Winogrono posiada na skórce naturalne drożdże, więc mycie ich nie jest wskazane. Najpierw je trzeba porozgniatać (wystarczy, że pękną) ręką w misce i taką papkę wlać do gąsiora, zalać ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem, dodać drożdże. Ponieważ niemyte winogrona posiadają naturalne drożdże na skórce owoców, nie są wymagane dodatkowe drożdże winiarskie ale dla pewności można dodać ( my dodaliśmy) i odstawić na 6 tyg.

Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.

Miłego konsumowania, %%% i dobry humor gwarantowane :)))

Polecane przepisy: wino z winogron bez drożdży proporcje

Polecane przepisy: jak samemu zrobić wino z winogron krok po kroku

Polecane przepisy: wino z winogron

Polecane przepisy: na wino z winogron ciemnych bez drożdży 10 litrów

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..