Włoska gorąca czekolada(cioccolata calda)

  • on 8 kwietnia 2021

Włoska gorąca czekolada(cioccolata calda)

Składniki

Mleko pełne, 1 szklanka

śmietanka kremówka, 1 szklanka

skrobia kukurydziana, 1 1/2 łyżeczki

cukier puder, 4 łyżki

czekolada gorzka 70% kakao(najlepiej dobrej jakości), około 160 g

bita śmietana do dekoracji(opcjonalnie)

Włoska gorąca czekolada(cioccolata calda)

Przygotowanie

Szklankę mleka rozdzielić na 3/4 szklanki i 1/4 szklanki.W rondelku połączyć 3/4 szklanki mleka,śmietankę i cukier puder i podgrzewać,aż na ściankach rondelka pojawią się bąbelki.

Do gorącej mikstury mlecznej,wlać 1/4 szklanki mleka i skrobię kukurydzianą i dalej podgrzewać,cały czas mieszając,aż będzie podgrzane.

Wrzucić do tego drobno posiekaną czekoladę i mieszać,aż będzie gorące,gładkie i gęste.

Przełożyć do filiżanek lub kubeczków i podawać z bitą śmietaną w/g życzenia.Można dodać do czekolady dla smaku 1 1/2 łyżki likieru do kaw,o ulubionym smaku.Ja dodałam karmelowy,pyszny jest Irish Cream Baileys.

Polecane przepisy: włoska gorąca czekolada kalorie

Polecane przepisy: skrobia kuzu

Polecane przepisy: włoska gorąca czekolada

Polecane przepisy: wloska goraca czekolada

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..