Wspomnienie lata … zupa truskawkowa z makaronem

  • on 8 kwietnia 2021

Wspomnienie lata … zupa truskawkowa z makaronem

Składniki

owoce świeże sezonowe / mrożone (truskawki, śliwki, wiśnie, borówki) 0,5 kg

śmietana 18% 0,5 szkl.

cukier (do smaku – kilka łyżek)

goździki 3-5 szt. (szczególnie do wiśni)

makaron

Wspomnienie lata … zupa truskawkowa z makaronem

Przygotowanie

Owoce świeże należy umyć, a mrożone rozmrozić (zostały umyte przed mrożeniem, prawda? ;-)). W przypadku owoców bezpestkowych można je od razu zblendować i zagotować (0,5 kg na 1 l wody). Natomiast owoce z pestkami należy najpierw wydrylować lub zagotować i przetrzeć przez sitko (o szerokich oczkach).

Odlać pół szklanki zupy, dodać śmietanę, a następnie dobrze rozmieszać. Połączyć z zupą i posłodzić do smaku. W przypadku zupy wiśniowej koniecznie dodać goździki. Podawać z makaronem, na zimno lub na ciepło.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..